Arga veganer gör ingen nytta

Titta in i de här oskyldiga ögonen. Det finns en själ där inne bakom denna vänliga blick, och en intelligens som överträffar många andra djur. En lekfull varelse som gärna jagar boll, precis som hundar och katter gör.

Grisar gasas ihjäl under obeskrivlig smärta, mjölkkossor tvångsinsemineras – våldtas! – oavbrutet och lever bara en femtedel av sin normala livslängd, och hur kycklingar och värphöns behandlas vet vi väl alla vid det här laget.

Det här gör oss vegetarianer och veganer frustrerade, särskilt som det lobbas så mycket för att rättfärdiga djurens lidande. Vi blir av goda skäl förbannade på djurindustrin. Och det är inte alltid vi kan besinna oss och diskutera på ett sakligt vis.

Arga veganer attackerar ofta personer som inte äter växtbaserat. ”Jävla mördare”, ”Hur fan kan du äta äta kött” är vanliga typer av kommentarer i de sociala medierna. Jag har till och med sett arga veganer skälla ut andra veganer efter att de berättat att de köpt en produkt med animaliska ingredienser av misstag.

Men dessa attacker, glåpord och nedlåtande kommentarer motverkar bara sitt syfte. En köttätare slutar inte äta kött bara för att du skäller ut honom eller henne. Snarare blir det en trigger att fortsätta med det. ”Jag ska nog visa dig”.

Vad vi istället bör göra är att försöka inspirera andra till att åtminstone testa att äta växtbaserat ett tag. Dela med dig av bilder på vad du äter – visa hur gott det kan vara med kottar och gräs när det är tillagat ordentligt.

Och när någon frågar dig: ”Varför måste ni veganer efterlikna de klassiska kötträtterna, när ni nu hatar kött?” så räkna till 10 innan du svarar. Jag vet – vi är omåttligt trötta på den frågan.

Den är en vanlig fråga från människor som inte har fattat grejen; att vi älskar vår korv, biff, köttfärssås med mera med mera. Men när vi inte vill att ett djur ska lida för vår skull får vi ju hitta på alternativ.

2019 kommer att bli ett spännande år. Det har hänt massor under 2018, men jag tror att det bara är början på ett nytt tänkande – och som vanligt är det de yngre generationerna som går främst.

Det är ett skifte på gång. Precis som vi en gång tog vårt förnuft till fånga och gav kvinnor rösträtt och accepterade homosexualitet kommer människan till slut att inse att dagens djurhållning är oacceptabel.

Belackarna säger att då kommer alla våra öppna landskap att växa igen och ”ovärderliga” växtarter kommer att försvinna.

Och?

Gott nytt år!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *