Bli djurvän på riktigt

Är du en av de som kallar sig djurvän? Det är dags att bli djurvän på riktigt nu.

Det är många av oss som säger att vi är djurvänner. Men samtidigt tuggar man gladeligen i sig skinka, grillade revben, prinskorv och köttbullar på jul. Och sill och ägg så fort det ens luktar röd dag i almanackan. Man har inga som helst problem med att hälla komjölk i kaffet, bre leverpastej på mackan eller ta till galltvål på fläckarna på kläderna. (Ta reda på hur björnarna mår av DET!) Samma människor skyddar sig mot vinterkylan i Canada Goose-jackor och de så förhatliga UGG…

bli djurvän

 

Jag är inte bättre än någon annan. Vid 58 års ålder har jag bara varit vegetarian i drygt ett år. Så jag vaknade sent. Och trots att även jag har kallat mig själv för djurvän i alla år, så har jag tanklöst glufsat i mig resultaten av ändlöst lidande därute i djuruppfödningen. Och inte bara det. Jag tänker på allt det där andra vi köper, utan att ens vara medvetna om, eller tänka på, att ett djur har dött för att produkten ska kunna tillverkas. Stora saker, och små obetydliga ting som (i en salig blandning):

  • Gelatin – produceras bland annat av slaktrestprodukter och fisk
  • Mjölk – ”Men man mjölkar ju bara korna, det är väl inte så farligt?” Jo tjena – läs på...
  • Vinäger – filtreras ofta genom gelatin, t.ex. Druvans rödvinsvinäger
  • Socker – vissa fabrikanter renar eller bleker sockret med hjälp av benkol. Det sker INTE hos t.ex. Dansukker
  • Öl, sprit och vin – filtreras också ofta med benkol, och gelatin. Det gäller exempelvis de flesta viner. Dock är allt tyskt öl som importeras på flaska safe att köpa, då de endast innehåller humle, malt och vatten
  • Smink – en djungel av djurprodukter och kosmetika som testats på djur
  • Vattenfärg/akvarellfärg – många innehåller bl.a. oxgalla, gelatin och andra animalier
  • Rakborstar – de ”finare” är oftast gjorda av grävlingshår
  • Chips – friteras ofta i animaliskt fett och vissa smaksättningar innehåller mejeriprodukter. OLW:s 3x lök  och de flesta lättsaltade chipsen är veganska

Jag skulle kunna hålla på tills solen brunnit klart. Men det viktiga är att man är medveten om att det här verkligen är en ulv i fårakläder. En produkt kan verka hur oskyldig som helst – ändå hittar du ofta djur i dem. Så titta på innehållsförteckningen!

Ingredienser på molekylnivå

De som är riktigt noga med att verkligen leva som veganer är oerhört noga med vad de stoppar i sig, eller vad de tar på sig och använder i vardagen. De tittar på E-nummer, de äter inget som stekts i en panna där det stekts kött, och ”spår av” är också ett stoppljus.

Personligen är jag inte lika petnoga. Spår av mjölk och ägg bekommer mig inte, då de inte tillhör ingredienserna och mitt köp bidrar därmed inte till djurindustrin. Jag detaljstuderar inte heller vad e-numren betyder – men ser jag ett e-nummer som jag vet innehåller djurrester, så undviker jag självklart det. En lista över Animaliska e-nummer finns hos GreenWarrior.

Och, något som kanske retar en del veganer, men det må vara hänt: Om jag av misstag kommer hem från affären med något som inte är helt veganskt så är jag inte den som slänger det. Jag äter upp det. För mig vore det fruktansvärt respektlöst mot det djur som dött, att bara kasta det i soporna. Och nej – jag har ingen vegan i min närhet som jag kan ge det till, så fråga inte ens.

Älskar vi bara de snögga djuren?

bli djurvän

Det är beklämmande att se hur en del delar – fullt med tårögda emojis – videosnuttar om späckhuggare och delfiner i fångenskap, hästar som misskötts och fantastiska räddningsaktioner där man räddat en hund från en säker död på ett shelter – sedan stänger de av Facebook och går och lagar sig en brakmiddag med oxfilé eller en smarrig fiskgratäng.

Dubbelmoral De luxe.

Du är inte en djurvän fullt ut bara för att du sitter hemma i soffan och kliar din katt bakom örat, eller delar dessa filmer på Facebook (och vilken nytta tror du det gör?) och andra sociala medier. Inte om du samtidigt äter kött, fisk och skaldjur. Inte om du bara värnar om husdjuren.

Det är ingen skillnad på kor och grisar i jämförelse med hundar och katter. Eller oss människor. I allt väsentligt är vi alla exakt lika – människan och grisen har till exempel nästan samma DNA. men det handlar inte bara om det – alla djur känner glädje, smärta, sorg, rädsla och ångest.

Det finns dock en väsentlig skillnad mellan människa och djur. Djur är intelligenta.

De är inte kallsinniga, hjärtlösa, grymma, beräknande, hänsynslösa, förtryckande och så fulla av självgodhet och storhetsvansinne som planetens mest korkade djur är. Där spelar vi i en helt egen division.

Jag kom att tänka på filmerna om Apornas Planet. Tänk som vi tyckte att det var ett sånt fruktansvärt scenario och hur grymma aporna var mot husdjuren och slavarna, som utgjordes av människor. Ändå är det så vi beter oss mot precis alla djur här på jorden – utom möjligen de snygga djuren.

Men det måste inte vara så här. Vill du vara en djurvän, så var det. På riktigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *