Gör jag nån skillnad genom att bli vegan?

Varför  ska jag bli vegan? Vad spelar det för roll om jag slutar äta kött? Det påverkar ju inte ett skit vad som händer där bakom de låsta dörrarna, dit ingen får titta in…

Är det så här du tänker så är det nog dags att tänka om. Visst – om du var den enda personen i hela världen, så har du förstås rätt – förutom att undersökningar visar att en enda person räddar 17 djur på ett år, bara genom att sluta äta mat från (före detta) levande djur.

Veganismen exploderar i världen

2015 gjorde Djurens Rätt en undersökning som visade att hela 10% av Sveriges befolkning var vegetarianer eller veganer. Och sedan dess har det hänt mycket. Så du är knappast ensam i kampen mot köttindustrin.

Dessutom pågår det här överallt – det formligen exploderar just nu, och jag tror att vi kommer att se en massiv ökning av antalet gräsätare under 2019. Och allt fler väljer att skippa julskinkan!

 

Tyrion
Tyrion – en av alla kändisar som är veganer

 

Men vi är ju ett sånt litet fjuttland. Vad vi hittar på spelar väl fasen ingen roll… Oh well… vi tar väl och tittar lite på ett land som faktisk spelar roll – om du nu tycker att invånarantalet är så viktigt för dig.

Kina.

År 2014 konsumerades över 86 000 ton kött i Kina, som då var i topp i världen när det gäller köttätande. De stod för mer än 28% av hela världens konsumtion. Mestadels handlade det om grisar.

Men nu visar alla siffror på att Kina är det land där vegotrenden växer allra snabbast, just nu ökar det med 17% varje år.

 

Paul McCartney – lever på kottar och gräs

 

Nämenvisst hörrödudu. En människa gör ingen skillnad. Men tänk på – ALLA dessa människor är också, var för sig, bara en enda människa.

Så visst gör du skillnad.

 

Liten not: I den gamla Kina var Konfucius en hängiven vegetarian. Han var emot allt våld, även mot djur. Dessutom ansåg han att knivar inte skulle finnas vid matbordet, då det var en symbol för slakt.

Så nu vet du varför det finns chop sticks.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *