Fira en djurvänlig jul

Vi skulle fira en djurvänlig jul.

Första julen i träsket av morötter, broccoli och oätbara saker som… tja. Allt från A&A till exempel? (Det finns förtappade själar som gillar Astrids grejer, men frågar du mig så finns det mängder med andra tillverkare som gör betydligt godare vegomat.)

Det här blir min andra jul som ekorre. Första gången var besvärlig. Julskinkan gick fetbort – testade Quorns version.. bleh. De gamla klassiska köttbullarna, prinskorven, Jansson, ägghalvorna och västkustsalladen var ju inte heller att tänka på.

Fan, det fanns ju ingenting att äta som ens påminde om julmaten!

Jag ville göra skillnad. Men eftersom jag var nybörjare på det här med att äta veganskt så blev våra försök att härma julmaten bara så där till hälften lyckad. Vi gjorde köttbullar av Anammas kramfärs – ganska goda, men lite lösa i hullet.

De veganska alternativen ökar snabbt

Men på ett år har det hänt mycket. På två sätt. Dels har vi lärt oss mer vad man kan hitta på, och dels så har det kommit massor av nya företag som satsar på växtbaserad mat. Jag har fortfarande mycket att lära så än så länge är det en hel del halvfabrikat. Men det blir bättre och bättre. Och allt enklare att ha en djurvänlig jul.

Peas of Heaven drog igång tidigt i höstas, och nu har jag äntligen fått min grillkorv med bröd som jag saknade. Peas of Heaven har ”falu”-korv, grillkorv, chorizo, färs och prinskorv än så länge.

 

Felix har släppt serien Pease, Sprouds ärtbaserqade mjölk är ute på marknaden, Sorunda korvfabrik har kommit med tre veganska korvar för att bara nämna ett par nya varumärken. Och jag har upptäckt Seitanfoods, som har massor av grymma produkter, blandat en kebab som fantamej är godare är den köttbaserade, en kycklingersättning som är fantastisk och även Violifes ostar.

Veganska ägghalvor?

Alltså julen är räddad på riktigt! Med mandelmjölk, agar-agar och salt fixar man äggvitorna, Gulorna görs på tofu, mandelmjölk, svart salt, gurkmeja och svartpeppar. Och sen… fan – sidan är copyrightmärkt, så du får läsa receptet hos GreenWarrior.

 

veganska ägghalvor
veganska ägghalvor

 

 

Nåväl. Här är några länkar till bra och läcker julmat:

 

Jävligt Gott – 30 recept för ett växtbaserat julbord

 

Välj Vego: Så ordnar du ett grönt julbord

ICA Hälsa: Veganskt julbord

Buffé: Vegansk julmat för nybörjare

Tasteline: Mattias veganska julmat

Vegania: MASSOR av julrecept!

 

Håll till godo! Här blir det lite av varje; bl.a. prinskorv från Peas of Heaven, sojaköttbullar, Jönsson, ägghalvorna och lite annat smått och gott.

 

God Jul på er!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *