Jag är vegan – och du kallar mig extrem?

”Radikala och överdrivna, lika farliga som politiska extremister”

 

Är det veganer som är extrema? Really?

De finns de som tycker att det är extremt och bara konstigt att gå över till växtbaserad kost. Att överge allt det man växt upp med och kräva specialmat så fort vi ska träffa folk eller gå på restaurang. Att vara vegan är extremt…

Min livsstil är på intet sätt extrem. Jag och min familj har bara slutat äta kött, för sjutton! Det och andra produkter som kommer från djurvärlden. Och människan är inte ens byggd för att äta kött. Vi klarar av att äta det (till en viss gräns) men fysiologiskt tillhör vi herbivorer. Köttätande är i maskopi med äckelsjukdomar som cancer, diabetes, hjärtsjukdomar och kanske till och med herpes…

”Men vi har ju alltid ätit kött! Vi började med det redan på dinosauriernas tid!”

Kanske det. Men det är först det senaste århundradet som det tagit sig så orimliga proportioner. Och under långa tidsperioder hade människan  inget val, om hon skulle överleva.

Låt mig citera:

Detta verkar vara en punkt som många har svårt att acceptera sanningen om. Det stämmer, under människans tid här på jorden har vi ätit kött, men animaliska produkter har aldrig tidigare varit en så stor del av vår kost som från 1900-talets mitt och framåt. Under vår utveckling har kött varit en extremt liten del av vår kost, och nyare studier visar att vi genom vår evolution till 99% har levt på en kost som domineras av växter. Även under den paleolitiska eran, som anses vara det stadium där den mänskliga utvecklingen tog fart, hade ett väldigt högt fiberintag (högre än de folkslag som idag är de friskaste folkslagen på planeten, som delar av Asien och Afrika) och vår utveckling skedde på grund av ett högre intag av kalorier, inte på grund av att vi åt kött.

/Källa: Greenwarrior. Läs mer här.

Skippa julskinkan i år!
Skippa julskinkan i år!

 

Ska vi prata lite om vad som verkligen är extremt?

Vi kan få i oss alla nödvändiga födoämnen, vitaminer och mineraler utan att äta kött. Att föda upp djur under vidriga förhållanden för att sedan döda dem för vår egen njutnings skull – det skulle jag kalla extremt.

Det är också extremt att nästan en tredjedel av jordens landområden består av betesmarker och odlingar för djurfoder. Landområden som mer än väl skulle räcka till att odla mat som räcker till alla.

Vi stoppar i oss livsmedel som vetenskapliga och medicinska studier visat ger oss allvarliga sjukdomar. Extremt?

Det som verkligen är extremt är att det ”normala” är att vi tyst tittar på – eller snarare tittar bort – när våra medresenärer på den här planeten avrättas systematiskt, brutalt och hänsynslöst. Och vi behöver inte ens äta kött. Vi behöver heller ingen annan mjölk än modersmjölken.

 

Ni som blundar eller inte har insett vad som pågår – vänta inte lika länge som jag innan ni öppnar ögonen. Det är ett massmord som pågår – fler djur slaktas i Sverige varje år än vad det någonsin bott människor i Sverige. 70 miljarder i hela världen varje år. Men julskinkan är helig…

Det är extremt. Och nu börjar till och med slaktarna att säga ifrån. På många håll har man stora problem att få tag i folk som vill ha ihjäl våra vänner djuren.

Att gå över till växtbaserad kost är det enda naturliga och fullständigt logiska steget att ta.

Jämför med våra husdjur

Det finns stenhårda regler för hur vi behandlar hundar, katter och hästar. De måste ha sina behov tillgodosedda, vissa kvadratmeter att röra sig på – plus en massa andra regler som ägarna måste hålla sig till. Ser vi en hund som får stryk blir det ett jävla liv – med all rätt.

Men det är ändå bara en piss i havet mot vad våra ”matdjur” får utstå. Och var fan är folkstormen nu??

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *