Pengar – enda vägen till vegonorm

Den här texten är ett debattinlägg och skribenten står själv för sina åsikter… Men vänta nu – det är ju jag – och min hemsida.

You’re standing there on the barricades – but what good will it do?

vägen till vegonormen går via pengar - inte menifestationer.

Jag vet att jag kommer att att göra några upprörda med detta inlägg, Men innan ni går och hämtar hatmössan, tar reda på var jag bor och åker hit och eldar upp mitt hus eller matar mina hundar med laxermedel – jag beundrar kampviljan hos alla de som ger sig ut i regn och rusk, ritar plakat och står på stan hela dagar för att försöka att i någon mån göra skillnad för våra vänner djuren. 105 miljoner djur varje år, för att vara specifik.

Det är bara det att jag i högsta grad betvivlar att det hjälper ett skit.

Det hjälper inte att hata köttätare

De flesta av oss som gått över, helt eller delvis, till en växtbaserad kost har ätit ”som alla andra” förut – det vill säga samma mat som de vissa av oss nu föraktar. För egen del har jag varit gräsätare i bara 1,5 år av mina totalt 58 här på jorden.

Så hur kan man då sitta här och döma? Jag har själv fallit i den fällan och skrivit typ ”men ät du din jävla julskinka då” och liknande ilsk-heter. (Jo det är ett ord från och med nu.) Men med vilken rätt är vi förbannade på personer som bara gör vad vi har gjort under stora delar av våra liv? Jag har insett att jag måste verkligen tänka mig för innan jag tar i med Thors Hammare.

Dessutom kommer man aldrig att ”omvända” någon med hat, moralkakor och pekpinnar. Morötter, vänner – inte niosvansade katter

Det hjälper inte att terrorisera djurbönder

Det här… ja, vad ska man säga. Kanske inte riiiiiiiktigt rätt väg att gå.

Om du släpper ner 10 droppar röd karamellfärg i ett badkar, så färgas allt vatten rött. På samma sätt funkar det när det gäller vägen mot veganismen. Och när ett litet fåtal hjärndöda idioter ger sig till att hota människor, släppa ut minkar, riva staket, förstöra bilar – och ännu värre saker… Så klipper de av vingarna på alla oss hundratusentals andra som vill påverka på ett fredligt och inspirerande sätt.

Det hjälper inte att maskera sig och gå på stan med plakat

Djurrättsalliansen. Bild: Wikipedia

Lite kontroversiellt påstående, jag vet. Men för fan, vad tror ni att man uppnår med att stå på stan – ibland med djurmasker – och visa plakat på misshandlade, döda eller snart döda djur, slagord, och – ja rent ut sagt hatiska budskap eller i bästa fall uttryck av hopplöshet. Jag beundrar er för ert engagemang, men…

Hemska bilder kanske får en del att vakna, men jag tror att det stora flertalet vänder bort blicken och skyndar sig därifrån. Jag har sett exempel på det. Och varför dessa masker? Det skapar uppmärksamhet, säger ni. Jovisst, men många upplever er som jävligt läskiga också.

Just saying.

Har någon tänkt tanken på att ställa sig någonstans med ett bord, och kanske dela ut smakprov på vegetarisk mat? Inspirera! Att vända retoriken från ”de där idioterna misshandlar och mördar” till ”så här gör vi för att rädda djuren”. Bara en tanke.

Det hjälper inte att skriva ilskna inlägg

När man verkligen vill göra skillnad – vad gör man då? Jag är själv lite osäker, så inga råd från mig.
Men att hata ICA och MAX på Facebook känns liksom inte så väldigt produktivt.

”Nu bojkottar vi MAX!!!”
Men på riktigt? Den comfort food-kedja som har bäst utbud av alla? För att de inte genomför sitt samarbete med Djurens Rätt? Ska vi bojkotta dem? Då ska vi i rättvisans namn sluta handla på ICA, Coop, Willys och alla andra butiker som inte är helveganska.

MAX har sitt rykte att tänka på. Som alla andra företag. Och just nu är inte tiden den bästa att sammankopplas med djurrättsorganisationer. Men det kommer, var så säker.

Pengar- vägen till vegonormen

Så vad är det som hjälper då? Hur kommer vi framåt?

Pengar. Pengar, pengar och åter pengar. Det är så vitt jag kan se det ENDA sättet att få veganismen att växa på allvar. När företag inser att det finns pengar att tjäna, då kommer det också att satsas rejält. Tillgång och efterfrågan – som vanligt.
Det här gäller även djurbönderna. I takt med att efterfrågan ökar, kommer suget efter kött att minska, och därmed också lönsamheten i djurhållning. Redan nu ser vi hur många bönder ställer om sin produktion till växtbaserat.

Richard Branson storsatsar på veganismen. Nestlé och andra multiföretag köper in sig i vegomatstillverkningen. Bill Gates involverar sig även han. Och när folk som Gates och Branson agerar – då är det på allvar. Och allt fler stora livsmedelsföretag ger sig in i branschen.

Och har ni tänkt på en sak? De är jävligt aktiva nu, de där som hånat oss i alla år. Arla börjar närma sig växtbaserad produktion, samtidigt som de skriker sig hesa att det är ljuvligt att leva i Bregottfabriken. Köttbönderna går med i vegogrupper och trollar och argumenterar, köttbranschen smutskastar djurrättsorganisationerna och försöker få tre personer att se ut som en invasion av militanta aktivister. Och tidningarna översvämmas av artiklar som rättfärdigar köttändandet – det har de aldrig nånsin behövt göra förut…


De är högljudda nu. De är skraja. Och med all rätt – bara under 2018 minskade köttkonsumtionen – för första gången på många år – med, vad var det, 5%. Minns inte så noga. Men det är mycket!

Vi är på väg, mina vänner. Och det har bara börjat.

Kommentera gärna :o)

2 reaktioner på ”Pengar – enda vägen till vegonorm

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *