Vår SEO-filosofi

Hur skriver man för webben?

Och är det ens möjligt? Vem är webben? Och hur når man fram till ”rätt” läsare? Det som följer är ingen sanning som är huggen i sten, i synnerhet inte om 25 år. Eller kanske ändå – så mycket förändras inte människan.

Så här ser i alla fall undertecknad på det här med att leverera bra texter på svenska – texter som är tillräckligt intressanta för folk att läsa.

Skriv för alla och ingen läser det du skrivit. Skriv för en utvald skara och din text får den uppmärksamhet den förtjänar.

Sitter du vid ditt skrivbord och skriver texter ”för webben”? Skriver du budskap med SEO i fokus för att synas på Goo… sökmotorerna?

Vadå ”webben”?

Det handlar om ditt mindset. Din inställning till textskrivandet har en större betydelse än du kanske tror. Att sitta med ”webben” som målgrupp hindrar dig från att nå fram med ditt budskap till de personer du helst vill ska läsa det.

Uttrycket må äga sin riktighet i sig. Kanske skriver du material som publiceras online, precis som jag gör. Men vem i all världen är ”webben”? Eller rättare sagt: vem är din läsare?

Skriver du ”simpla” blogginlägg utan annat syfte än att ge läsarens en stunds förströelse, är det i viss mån värt att fundera på vilka dina läsare är. Men om din text har ett bestämt syfte som t.ex. att sälja en produkt, då är det oerhört viktigt att du bestämmer dig för vem du skriver för.

Ju noggrannare du är med det här, desto bättre. Din målgrupp skiljer sig markant, beroende på om du säljer hopprep eller ögonskugga eller syrgastuber för djuphavsdykning, eller hur? Skapa dig en bild av en människa, som får personifiera din kund, och skriv för honom eller henne.

Själva texten bör generellt sett hållas enkel. Hur välutbildade och sofistikerade dina läsare än är, så är det deras inre 10-åring som handlar – och inte den inre raketingenjören.

Long copy – ska texten hållas kort eller ska jag berätta allt?

Ett länge debatterat ämne är huruvida lååånga säljtexter är att rekommendera. Jag minns när jag själv stötte på dem för första gången på internet – en ändlöst lång singelsida med stycke efter stycke som beskrev en viss produkt och dess fördelar. Ibland också nackdelarna – vilket avsevärt ökade trovärdigheten.

Nå. Jag läste aldrig hela texterna, och dömde ut dem som tramsiga, ointressanta, upprepande och alldeles på tok för långa för att man ska orka läsa allt.

Innebär detta då att det är idiotiskt att skriva dessa långa säljsidor – sales pages – som ingen, dvs. jag, vill läsa?

Nope.

Faktum är att det är tvärtom. Det är egentligen helt rätt. Och anledningen till att jag inte orkade bry mig tillräckligt för att läsa hela sidan är fullkomligt logisk. Det var inte meningen att jag skulle läsa. Jag tillhörde inte målgruppen! Men hade jag gjort det, skulle jag utan tvekan ha läst alltihop. Två gånger.

Låt oss säga att jag är en amatörgolfare. Då och då hamnar min boll i bunkern eller i vattnet. För det mesta lurar min swing iväg bolluslingen på villovägar, eller helt enkelt alldeles för kort. Så stöter jag på en artikel på nätet, med följande rubrik:

 

“Amazing Secret Discovered By One-Legged
Golfer Adds 50 Yards To Your Drives, Eliminates
Hooks And Slices… And Can Slash Up To 10
Strokes From Your Game Almost Overnight!”

 

NU tillhör jag målgruppen, och jag slukar den monstruöst långa texten med den lika galet långa rubriken! Ivrigt suger jag i mig vartenda ord. Och när jag läst artikeln till slut klickar jag, utan att tveka en sekund, på köpknappen.

Artikeln finns på riktigt – den skrevs av John Carlton, en legend inom copywriting. Han delar min åsikt om hur lång en artikel eller säljsida ska vara:

Precis så lång som den behöver vara.

Ett kort säljbrev tar upp det allra viktigaste, men lämnar i värsta fall läsaren med en mängd obesvarade frågor. Besvara de frågorna direkt. Gör dig det besväret – försök att förutsäga varje form av fråga eller tvivel som kan uppstå hos läsaren, och räta ut dessa frågetecken direkt. Om din läsare har problem med sin golfswing, spelar det ingen roll hur lång texten är – hon eller han kommer att läsa alltihop.

Jag får ibland uppdrag där klienten ber mig att skriva en artikel om ett ämne, och texten ska vara på ca. 500 ord. Vilket kan vara ett knepigt uppdrag ibland.

Ibland stannar texten på 450 ord, och jag får måla lite för att komma upp i önskat antal ord. Andra gånger skriver jag det jag vill ha sagt, och upptäcker att jag hamrat ned 972 ord.

Sån’t är livet – och det är precis som det ska vara.

Ta det lugnt med nyckelorden

”Ekologiska äpplen finns att köpa i många affärer. Och eftersom ekologiska äpplen är så mycket nyttigare än icke-ekologiska äpplen är det ur hälsosynpunkt mycket sundare att äta ekologiska äpplen. Och även om ekologiska äpplen är dyrare, är det helt klart värt pengarna.”

Det är inte så förtvivlat länge sedan texter kunde se ut på det här viset, även om jag överdriver en del i exemplet. Man knödde in så många keywords som det bara gick, för att hittas av sökmotorerna. Men en riktig människa som landar på sidan skulle snabbt tappa intresset för den näst intill oläsbara texten. Och för att sälja något (eller uppnå vilket mål som helst) så kan det ju vara bra att dina besökare faktiskt läser det du skrivit.

Det var en ganska dålig idé redan för 10 år sedan, att publicera den här typen av texter. Och idag har Google lärt sig känna igen mönstren, och kommer omgående att hoppa upp och bita dig i ändalykten om du överdriver användandet av dina keywords.

Med detta sagt, vill jag poängtera att keywords fortfarande spelar en stor roll. Men se till att de kommer med i texten på ett naturligt sätt. Gärna tidigt i texten, och gärna i en H1-tagg. Och sedan kanske 2-4 gånger i texten.

(Jag hoppas att inte Google straffar denna artikel nu – när jag proppar texten full med keywords för att visa hur man inte ska göra J)

Google är inte din målgrupp!

Skriv inte för sökmotorerna! Det kanske låter en smula motsägelsefullt, med tanke på att målet är att få mer trafik genom att din site hamnar högt upp i sökresultaten.

Men min poäng är att du inte ska ha sökmotorerna i fokus när du skriver. Före 90-talet hade vi inget internet och inga sökmotorer att fjäska med, och då handlade det enbart om att skriva texter som engagerade/underhöll/roade/utbildade – allt efter vad syftet med texten var.

Skriv med dina läsare i fokus. Skriv för det mänskliga ögat och inte för en programvaras algoritmer.

 

Om mig

Pelle Rylander är en frilansskribent, översättare och trubadur från Borås. Han levererar texter inom så skilda områden som idrottsskador, begravningar, sportkåserier, SEO-texter för företag och översättningar av hemsidor och dokument. Och allt däremellan. Pelle envisas oförtrutet med att kalla engelskans ”procrastination” för ”förstoppning”, eftersom det på sätt och vis är just vad det är.

Den före detta leksakshandlaren och knallen driver egna bloggar om bland annat semesterdestinationer och skriver smöriga kärleksvisor till sin hustru på fritiden.