Varför är inte du vegetarian?

”Men så fantastiskt roligt att du blivit vegan! Det ska jag också bli!”

… sa ingen nånsin till mig när jag till slut tog det definitiva beslutet att sluta äta djurlik.

Tvärtom. Istället möttes jag av två olika reaktioner; oro för min hälsa och ”du får väl i dig tillräckligt med protein och vitaminer?” Jo, tackar som frågar – min B-vitamin-nivå är alldeles utmärkt.

Den andra reaktionen var – och är – ifrågasättande, hur otroligt det än kan låta. Och nu började kommentarerna komma…

”Vi har ju alltid ätit kött. Människan är köttätare! (och nej det är vi inte!). Jag har väl lika stor rätt att äta kött som du har att äta sallad?” ”Barnen blir ju utvecklingsstörda” (wow!).

Lika stor rätt? Kanske rent juridiskt – men ur alla moraliska synvinklar som någonsin uppfunnits är det oetiskt, ignorant, hänsynslöst, naivt, egoistiskt och en jävla massa andra adjektiv att betala andra människor för att döda det som sedan hamnar på din tallrik.

Det finns förresten en tredje variant av reaktioner. Folk tycker att jag tjatar på de sociala medierna, när jag dels försöker beskriva hur djurhållningen går till i Sverige, och dels försöker inspirera med bilder och recept på jävligt god vegetarisk mat. Till och med från folk som står mig ganska nära får jag höra hur jag skräpar ner internet med mina inlägg. Men det är inte särskilt mycket roligare att få bilder på julskinka, kotletter och köttfärs i ansiktet när man vet vad son ligger bakom de där ”kolla-vad-jag-äter”-inläggen på Facebook.

Och självklart ramlade alla veganskämt in som ett brev på posten. ”Här ser vi en stackars morot som tvingas ifrån sin mamma av hänsynslösa veganer.” Eller ”Hur vet man att nån är vegan? De talar om det hela tiden” Eller klassikern:

varför är inte du vegan?


Hon bajsar väl snarare på sin egen mat, för helvete…? Om ni nu absolut ska diskutera den saken…

Just nu förekommer det en intensiv kampanj från mejeri- och köttindustrin, och från alla de ”oberoende” debattörer som har sin inkomstkälla från någon av de båda. ”Ät kött med gott samvete” ”Det är inte korna som är ett miljöhot” Och ju mer jag läser, desto mer ser jag hur fullständigt befriade de är från korrekta fakta – det är ibland rena lögner, allt för att få de okunniga och ignoranta svenskarna att fortsätta låta dem gasa ihjäl grisar och sätta bultpistolen i pannan på Rosa.

varför är inte du vegetarian
Här vilar en viss symbolik

Sanningen, o korkade, lättköpta debattörer, är att köttindustrin orsakar mer än hälften av jordens miljöförstöring. Och ingen av oss veggisar har nånsin snackat om att det handlar om att korna fiser! Men ni är däremot själva så fulla av skit så att det väller ut ur munnen på er.

Samtidigt gör våldsbenägna veganska aktivister sitt allra bästa för att undergräva det de själva strävar efter, nämligen bättre villkor för djuren, en förståelse för det oerhörda lidandet och i förlängningen ett köttfritt samhälle. Att dödshota bönder och släppa ut deras djur till en (förmodligen) säker död är bara brutalt och idiotiskt. Jag hoppas de får tag på er. Vi vill verkligen inte ha er så kallade ”hjälp”.

Om nu dessa människor nu verkligen är veganer, eller ens företrädare för den rörelse det faktiskt är ska jag låta vara osagt… Veganismen ÄR en folkrörelse, och den växer lavinartat för varje dag som går – jag läser allt oftare om djurbönder som inser att de inte vill bidra till slaktandet och ställer om sin produktion till växtbaserade alternativ. Och varje vecka kommer det nya och bättre produkter.

Framtiden är här. Det händer saker nu. Och du och jag är med på tåget. Köttindustrins dödsryckningar har bara börjat.

Så till dig som lägger armarna i kors, spänner ögonen i mig och undrar varför jag blivit vegetarian, har jag en motfråga:

Varför är inte du vegetarian?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *